ŘÍZKY A KROJE!

JAK SPOLU SOUVISÍ JÍDLO A KROJ? 

Minisérie článků "Z pola do kola"

 

ČLÁNEK PRVNÍ - JÍDLO

 

Existuje jedna(no možná dvě) skutečně hmatatelné věci, které můžeme jak nosit, tak ochutnat.. 

Blbost? Nikoliv!

Jedlé kalhotky z bonbónkových korálků by si pod kroj snad nikdo dobrovolně nevzal a na dražé hodinkách by taky nevyčet, v kolik má nástup, tedy těmto dobrotám se věnovat nebudu. 

Ráda bych se s Vámi podělila o malý objev Ameriky, který jsem učinila před asi pěti lety. 

To bylo tehdá...Jak mě matička učila, jak se dělá Seitan. Seitan je takový mozeček z lepku - dalo by se říci. Je to fake maso pro vegany, sojové maso z pšenice - plus mínus. Rozumíme si. 

A jde velmi snadno vyrobit v domácích podmínkách. Řekla bych, že výroba Seitanu může být velmi milá kratochvíle pro děti, není tam co pokazit a všechny děcka se rády cachtaj ve studené vodě. 

Jediným mínusem je časová náročnost a fakt, že pravděpodobně budete mít dost mokrou a flekatou kuchyň. Pokud tedy, nezvolíte variantu - jídlo only, kdy budete čáchat Seitan ve dřezu, nikoliv v lavorku, jak chci navést.

Oč jde a jak na to? 

DIY Seitan pro všechny!

 

Na základ budete potřebovat:

Mísu

Lavor, nebo velký hrnec

Sítko, pláténko

Hladkou pšeničnou mouku

Mraky vody

 

 

 DIY Seitan                    Seitan                         Vyhrnout si rukávy

 

 

POSTUP:

Jelikož jsem jako obvykle zapomněla vážit a měřit, vsypejte tak nějak půl pytlíku mouky do mísy a zalejte nevelkým množstvím vlažné vody. Cílem je uhníst pevné, ale měkké těsto. Pokud se moc lepí, přisypte mouku. Pokud se žmolí, je moc suché a přilejte po troškách vody. 

Patláma patláma - krok jedna hotov!

Těsto nechte alespoň hodinku dvě pod pokličkou odpočinout, aby se lepek "aktivoval" co nejlépe. Ideální je - čím déle, tím lépe. Pokud nikam nespěcháte zalejte těsto po vrch studenou vodou a nechte stát přes noc.

Těsto                    Těsto na Seitan                   Hotové těsto

 

Nyní máte roztomilou kouličku a co s ní? 

Na řadu přichází lavorek, nebo velká mísa. Naplňte ji studenou vodou, asi do tří čtvrtin a ponořte těsto.(Pokud ve vodě bylo přes noc, slejete a dáte novou). Včil to zábavné... 

Pomalu a opatrně těsto hňahnějte pod vodou a vyplavujte škrob. 

 

 Voda                           Pitný režim, bezový sirup                          Těsto dáme do vody

 

 

ANO - ODPADEM PŘI VÝROBĚ SEITANU JE PŠENIČNÝ ŠKROB!

Víte kam tím mířím že jo??

Pitný režim se snažím dodržovat, o cos lépe to jde s domácím bezovým sirupem a čerstvou mátou! (recept brzy, proto vsuvka)

 

 

Seitan praní                     Sítko                    Seitan

 

Až je voda barvy a hustoty mléka, slejete ji do velkého hrnce, nebo velkého lavora (vody bude hodně, tak si nachystejte fakt větší). Nalejete znovu čisté vody a postup opakujete... Voda bělá, těsto se mění v poněkud fujka hrbatý žmolek. Upadlé žmolečky posbírejte ze dna a vmáčkněte zpět ke zpracovávané mase, vodu se škrobem opět vylejte. 

Až se zdá voda jen mírně kalá (čirá nebude nikdy), máte hotovo. 

Gratuluji, tato divná hrudka je Seitan! 

 

Pšeničný škrob                     Seitan pod vodou                    Hotový seitan

 

Odložte jej na sítko trochu okapat a mezi tím si dejte do malého hrnce vařit sós.

 

Na sós budete potřebovat:

Malý hrnec, lžíci apod. 

Vývar, nebo kostku, vodu

Bylinky, koření, česnek, houby...

Sojovku - hodně sojovky

 

POSTUP:

Všechno smícháte a dáte vařit, je potřeba, aby byl nálev dost slaný, mírně přesolený. Přeci jen snažíte se tím ochutit "nic". Je zcela na vás a vaší libovůli, jakou chuť tomu dáte. Osobně preferuji víc umami a Seitan pak krájím na nudličky do "číny". Nicméně - je to jedno. Smiřte se s tím, že ani po zkouknutí miliontého videa na YouTube to nebude chutnat jako kuře... prostě to kuře není, ale náhrada je to chutná. Víc "vepřovou" chuť dodá stroužek česneku a pár sušených hub. Pokud byste chtěli mocí mermo steak, poslední praní udělejte se šťávou z řepy, abyste ji dostali do masy a obarvili na růžovo, tu také přidejte do sósu.

Sós pomalu bublá, je čas vložit Seitan. Ten je ještě potřeba "zmasit". Seitan se snažte co nejvíce vytáhnout a zakroutit, následně zauzlovat jako pletýnku. Čím víc se povede vytáhnout, tím víc bude vevnitř podoben vláknům masa.

Vařte cca hodinku na mírném ohni, občas obraťte.

Hotovo! Nyní ho už nechte v klidu odpočívat do zchládnutí, nebo nejlépe déle, sosat se. 

 

Co s ním dál je na vás. Čína, plátky, řízečky, tenké pražené plátky do asijské polévky, "maso" k omáčce....

Jo! Málem bych zapomněla.. Z toho něco přes půl kila mouky bude Seitanu asi jako hodně macaté kuřecí prso. Nám dvěma to stačí, s větší rodinou počítejte s více mouky, větší lavor a víc vody.. 

 

Toliko k fázi jedna! Fáze dvě TADY!

Mějte se, Mája.

 

 

Zpět do obchodu